23 lutego obchodzimy już 20 Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Celem tego dnia jest edukowanie na temat depresji – choroby, która może dotknąć każdego. Choroby – nie fanaberii, która w skrajnych przypadkach prowadzi do śmierci. Jednak od kilku lat coraz częściej mówi się o depresji w kontekście dzieci i młodzieży, ponieważ coraz więcej naszych dzieci zapada na tę chorobę. Niestety Polska zajmuje niechlubne miejsce w statystykach dotyczących liczby samobójstw wśród dzieci.

Problemy ze zdrowiem psychicznym wśród polskich uczniów są powszechne, ale w czasie pandemii ich skala znacząco wzrosła. Specjaliści biją na alarm, widząc stan służby zdrowia zajmującej się zdrowiem psychicznym oraz leczeniem dzieci i młodzieży. Pomoc w tym zakresie jest w naszym kraju co najmniej niewystarczająca, jeśli nie dramatyczna. Brakuje odpowiedniej edukacji w tym zakresie, profilaktyki oraz leczenia.

Depresja dziecięca jest problemem nie tylko ze względu na dostęp do fachowej pomocy, ale przede wszystkim, dlatego, że my dorośli zbyt późno dostrzegamy objawy choroby, zbyt często oceniamy złe samopoczucie dzieci jako lenistwo, zmęczenie, ucieczkę od obowiązków, bunt, złe zachowanie. Zachęcamy dzieci, by wzięły się w garść, mówimy, że inni mają gorzej i żeby tyle nie myślały. Niestety depresja jest chorobą, która bez leczenia nie zniknie sama. Dlatego szczególnie teraz, gdy nasze dzieci przebywają w izolacji ze względu na epidemię COVID19 , zimowe dni spędzają przed komputerem, nie wiedzą kiedy minie czas pandemii, ważne jest dostrzeganie tych subtelnych sygnałów, które wysyłają….

W kontekście depresji ważna jest również profilaktyka: wszelkie działania i edukacja dotycząca radzenia sobie ze stresem, dbania o swoje zdrowie psychiczne, sposobów poprawy nastroju, popularyzacji mindfulness (wdzięczności i uważności), które są skutecznym narzędziem poprawiającym samopoczucie. Obszary te funkcjonowały głównie w obszarze edukacji dorosłych, popularyzowane są w mediach, a obecnie coraz częściej zajmują miejsce w profilaktyce szkolnej.

KGHM Polska Miedź i Centrum Formacji Rodzin im. Jana Pawła II organizuje szereg wydarzeń przybliżających problem depresji wśród dzieci i młodzieży – przez cały tydzień odbywają się warsztaty i wykłady. Program sprawdź >TUTAJ<

Celem tegorocznej edycji kampanii jest uwrażliwienie dorosłych na problem depresji wśród nastolatków, ale także przekazanie im praktycznych wskazówek: jak rozpoznać chorobę u dziecka, jak z nim rozmawiać i wspierać w chorobie i gdzie szukać pomocy. Na stronie forumprzeciwdepresji.pl  znajdziecie informacje dotyczące nastoletniej depresji, strefę dla rodzica i dziecka, mapę punktów pomocy.

Pogotowie Psychologiczne na Światowy Dzień Walki z Depresją przygotowało całodniową konferencję. Wydarzenia dla rodziców, młodzieży szkolnej, osób starszych to tylko część programu. Program można zobaczyć >TUTAJ<