O fundacji

Jesteśmy fundacją, która działa od 2013 roku, realizując zadania oświatowe. Prowadzimy kursy i szkolenia, organizujemy zajęcia edukacyjno-wychowawcze i wydarzenia o charakterze kulturalnym. Wspieramy talenty artystyczne, stymulujemy wyobraźnię, aktywizując dzieci i młodzież do działań twórczych.

W swoich programach edukacyjnych w każdym odkrywamy odkrywcę! Dzięki nam świat nauki i edukacji jest dla dzieci atrakcyjny, rozbudza ciekawość i inspiruje do zdobywania wiedzy.

Mamy doświadczenie w prowadzeniu zajęć z dziećmi. Naszą kadrę wyróżniają wysokie kwalifikacje zawodowe z zakresu pedagogiki, psychologii, nauk artystycznych oraz zarządzania organizacjami oświatowymi. Jesteśmy gotowi na kolejny krok w kształtowaniu aktywnych i twórczych postaw młodych ludzi oraz świata wokół nas. Świata, który dotyczy nie tylko dzieci, ale który oddziałuje na sprawy publiczne i dobro wspólne.

Pragniemy, razem z Wami, stworzyć w Miliczu wymarzoną szkołę podstawową. Nowoczesną, kolorową i intrygującą – taką, do której dzieci chodzą z uśmiechniętymi buziami, która zapewnia najwyższy standard edukacji, pobudza kreatywność i inspiruje.

Szkoła Podstawowa im. Astrid Lindgren ma w nowoczesny sposób przekazywać wiedzę i uczyć umiejętności przyszłości, łącząc funkcje dydaktyczną z funkcjami wychowawczymi i opiekuńczymi. Nadrzędną ideą SP KOM jest rozwijanie nieograniczonej dziecięcej wyobraźni, poprzez wszechstronny rozwój uczniów w ośmiu obszarach inteligencji: językowej, ruchowej, matematyczno-logicznej, przestrzenno-wizualnej, przyrodniczej, muzycznej, intra- i interpersonalnej.

Statut Fundacji

O szkole

Szkoła Podstawowa im. Astrid Lindgren w Miliczu to szkoła, która w nowoczesny sposób przekazuje wiedzę i uczy umiejętności przyszłości, łącząc funkcje dydaktyczne z funkcjami wychowawczymi i opiekuńczymi.

Nadrzędną ideą SP KOM jest rozwijanie nieograniczonej dziecięcej wyobraźni. Każde dziecko ma bowiem w sobie wielką naturalną ciekawość otaczającego je świata oraz umiejętność szukania i odnajdywania oryginalnych, niestandardowych, nowatorskich rozwiązań. Wielu rodziców zna pytania rozpoczynające się od słów: „Co to?”, „A dlaczego?”, „Jak?” i „Po co?”.

Uczniowie naszej szkoły – tak jak inne dzieci – są zafascynowane światem i robią wszystko, by go odkryć, poznać, spróbować i zrozumieć. A my robimy wszystko, by podtrzymywać lub rozbudzać tę wewnętrzną motywację, która każe dzieciom niestrudzenie poznawać świat i zdobywać nowe umiejętności. Kultura edukacyjna naszej szkoły oparta jest nie na przymusie, ale na pasjach i zainteresowaniach uczniów. Nie chcemy, by nasi uczniowie z odkrywców zmienili się w wykonawców poleceń, nie chcemy, by żyli w przeświadczeniu, że na każde pytanie jest tylko jedna dobra odpowiedź, nie chcemy, by nauka kojarzyła im się tylko ze żmudną i trudną pracą.

W szkole, której motto brzmi: „Wyobraźnia potęgą wiedzy”, nauka staje się fascynującą przygodą i nieustannym wyzwaniem. Uczniowie mogą w niej rozwijać swój potencjał i odkrywać własne uzdolnienia, środowisko rywalizacji zamienić na środowisko współpracy. Ucząc, pamiętamy, że współczesny świat premiuje tych, którzy potrafią być sobą, umieją myśleć i podejmować własne, nawet czasem niepopularne decyzje. [Każdy rodzic, każdy nauczyciel i każdy młody człowiek są zaproszeni do wspólnej rozmowy, pracy, uczenia się i zabawy.

statut szkoły
szkolny plan nauczania
regulamin
system oceniania

Baza szkoły

Budynek, w którym znajduje się siedziba Szkoły Podstawowej im Astrid Lindgren w Miliczu, złożony jest z dwóch skrzydeł, ułożonych w kształt litery T. Na parterze króluje edukacja wczesnoszkolna – w salach Wiosennej, Letniej, Jesiennej, Zimowej uczą się nasi najmłodsi uczniowie.

Na parterze znajduje się też przestronna Mediateka – miejsce zabaw, warsztatów, wspólnego odrabiania lekcji i czytania lektur, duża, nowoczesna sala gimnastyczna, wygodna sala fitness, kolorowa Kantyna do wspólnych posiłków.

Na piętrze znajdują się sale przedmiotowe, w których uczą się uczniowie klas 4-8. Znajdują się tu m.in wielostanowiskowa sala informatyczna, przestronna sala projektowa i wygodna sala plastyczna, sale językowe, humanistyczne i matematyczne. Z tarasu widokowego rozciąga się widok na całą salę gimnastyczną.

W naszej szkole pracujemy obecnie w 20 przestronnych, jasnych salach wyposażonych dostosowane do wzrostu uczniów stoliki i krzesła.

Podczas zajęć nauczyciele i uczniowie, stosując aktywne metody pracy, mają  do dyspozycji:
• komputery z dostępem do bezprzewodowego Internetu,
• rzutniki multimedialne pozwalające na prezentacje i projekcje prac uczniowskich oraz  korzystanie z programów komputerowych, które w atrakcyjny i ciekawy sposób pozwalają nauczycielom przekazywać wiedzę,
• plansze edukacyjne,
• komplety map geograficznych, historycznych,
• gry dydaktyczne.

Szkoła jest w pełni dostosowana do potrzeb dzieci niepełnosprawnych, na każdym piętrze znajdują się przestronne toalety dla niepełnosprawnych, a z piętra na piętro przewozi dzieci nowoczesna, przeszklona winda.

Szkoła jest w pełni bezpieczna dla jej uczniów – znajduje się na dużej posesji otoczonej ogrodzeniem, na której znajduje się duża przestrzeń do twórczej zabawy, a wejścia do szkoły są dozorowane. Na terenie szkoły znajduje się również wygodny parking oraz strefa Kiss&Go.

Galeria zdjęć szkoły

Kadra i nauczyciele